Om oss på Markisol

Vi är ett familjeägt företag med rötterna i Sverige och global närvaro

Markisol – en man, en idé

Markisols grundare, Bo Persson, började sin karriär inom solskyddsbranschen vid sex års ålder! Som ung hjälpte Bo och hans storebror Lars sin far att tillverka persienner vid köksbordet i deras hem i den lilla staden Ronneby, Sverige. Varken Bo eller Lars hade kunnat drömma om att deras möda år senare skulle resultera i ett världsledande företag.

Under hela sin skoltid arbetade Bo i sin fars företag som en del av hans hemsysslor och för ett litet bidrag. När han var klar med skolan gick Bo till jobbet på ett litet företag som tillverkade elektriska resistorer. Samtidigt gick han kvällskurser för att lära sig göra konstruktionsritningar. I slutet av 1960-talet, när han hade avslutat denna utbildning, tillträdde han en tjänst hos en vitvarutillverkare. Men det dröjde inte länge innan han grundade sitt eget företag, ett företag som senare skulle utvecklas till Markisol.

... till en global spelare

I början hade han två partners varav en var hans äldsta bror, Nils-Erik. Företaget tillverkade markiser, rullgardiner och persienner och från första början var det ett av dess kännetecken – beroendet av egentillverkade maskiner.

Mekaniseringen effektiviserade produktionen och företaget expanderade snabbt vad gäller omsättning, marknadsandel och geografisk räckvidd. På 1970-talet hade företaget en nästan rikstäckande närvaro.

1983 blev Markisol en underleverantör till möbeljätten IKEA, vilket ytterligare stimulerade ansträngningarna att effektivisera produktionen. Resultatet blev en ny, egenutvecklad halvautomatisk maskin som kunde leverera den kvantitet och kvalitet som IKEA krävde.

Nästa milstolpe i Markisols utveckling kom 1989 när företaget startade sin första utlandsverksamhet genom att bygga en produktionsanläggning i Polen. Idag är fabriken i Wejherowo i norra Polen den största och modernaste anläggningen i sitt slag i Europa. Sedan det strategiska beslutet att expandera utomlands har Markisol etablerat sig i Ryssland, Kina, Australien och USA. Produktionen stöds ytterligare av ett säljnätverk spritt över hela världen.

Historien om Markisol

Tidigt 1960-tal

Markisol – från enmansbutik till global aktör

Markisol är en av världens ledande tillverkare av rullgardiner, romerska persienner och panelgardiner. Marknadsföring och försäljning av produkterna sker i många delar av världen och bland våra kunder finns några av de stora namnen inom global inredning. Markisol har idag produktionsanläggningar i Sverige, Polen, Ryssland och Kina, men verksamheten startade i liten skala i början av 1960-talet.

Tidigt 1960-tal

Sent 1960-tal

Unique self-built machines

I slutet av 1960-talet startade Bo Persson efter utbildning i ritteknik och konstruktion en verksamhet som senare skulle bli Markisol. Produktionen bestod av markiser, rullgardiner och persienner, tillverkade med egenbyggda maskiner. Det var också starten på det som skulle utmärka Markisol genom åren: självbyggandet och utvecklingen av automatiska maskiner med överlägsen effektivitet.

Sent 1960-tal

1970

Första världspatentet

Under 1970-talet expanderade företaget kontinuerligt i Sverige. Nu erhölls det första världspatentet för en unik persienn för hushållsbruk.

1970

1983

IKEA blir kund

Nästa stora steg togs 1983 när den välrenommerade möbeljätten IKEA blev en av företagets kunder. Samtidigt introducerades en ny egenutvecklad halvautomatisk maskin i produktionen. Resultatet blev ännu högre effektivitet och kvalitet.

1983

1989

Internationell expansion

1989 togs det strategiska beslutet att etablera en produktionsanläggning utomlands. Valet föll på Polen och idag ligger Markisols största produktionsanläggning i Wejherowo, norra Polen. Den är modern och effektiv, utrustad med egentillverkade automatiska maskiner som garanterar högsta möjliga effekt.

1989

1992

Mairo varumärke skapas

1992 expanderade Markisolkoncernen ytterligare genom att skapa sitt eget varumärke Mairo som designar, producerar och säljer heminredningsprodukter, mestadels i form av olika textilier. Markisol hade ett år tidigare köpt Alingsås Textiltryckeri i Sölvesborg, ett företag med lång erfarenhet och bred kunskap inom textiltryck. Mairo började nu utveckla sina egna mönster och 1994 var det dags att lansera den första textilkollektionen tryckt i det egna textiltryckeriet i Sölvesborg. Mairo är idag ett etablerat varumärke med butiker och återförsäljare i en rad nordeuropeiska länder.

1992

2001

Expansion till Ryssland

2001 togs ytterligare ett steg i den internationella expansionen. Markisol förvärvade en industrifastighet i Kaliningrad och etablerade en ny monteringsfabrik, bland annat för att öka aktiviteten på den snabbt växande ryska marknaden.

2001

2003

Expansion till Kina

2003 öppnade Markisol ett handelskontor och produktionsanläggning i staden Shaoxing utanför Shanghai. Detta tillägg gjorde det möjligt för Markisol att förse både den nya österländska marknaden och äldre befintliga marknader med färdiga produkter samt materialförsörjning.

2003

2010

M2M och Projekt marknaden

Sedan år 2010 har Markisol utvecklat system för att komma in på M2M- och projektmarknaden i Skandinavien. Vi har sedan dess tagit marknadsandelar och blir populära bland arkitekterna som har efterfrågat och uppskattat våra produkter och expertis.

2010

2011

Förvärv av Krenholm tygfabrik

Markisol köper en del av Krenholmi tygfabrik i Narva, Estland och flyttar hela företagets tygproduktion till Estland. Detta uppgraderar avsevärt vår produktionskapacitet och även våra möjligheter till nya utvecklingar, vilket innebär ett stort steg i vår strävan efter vertikal integration.

2011

2015

Expansion till Australien

Med vår väletablerade produktion i Kina redo är det naturliga steget för Markisol att börja sälja våra produkter på den australiensiska och nya Zeelands marknaden. Vi öppnade vårt första försäljningskontor i regionen och började arbeta med några av de största återförsäljarna på dessa marknader.

2015

2016

Expansion till USA

2016 tog Markisol ett stort steg över havet in i USA genom att öppna en fabrik och säkra några av de största kunderna på den marknaden.

2016

2016

Andra fabriken i Polen

När vår produktionsanläggning i Wejherowo blev för liten byggde vi en helt ny, toppmodern fabrik i Goscicino, 10 km från vår gamla fabrik. Med 10 000 kvm yta och 300 – 400 anställda kan vi producera upp till 30 000 rullgardiner i veckan.

2016

2017

Polsk M2M fabrik

Vår gamla fabrik i Wejherowo blev totalrenoverad och utrustad för att bli en modern M2M produktionsanläggning. 40 anställda producerar olika M2M-produkter för våra europeiska kunder.

2017

Idag

Världsledande inom fönstersolskydd, fönsterdekoration och inredning

Markisol har därmed fabriker i sex olika länder i Europa, USA, Asien och Oceanien. Det lilla, lokala företaget har utvecklats till ett internationellt företag med hela världen som marknad. Målet är att alltid ha de absolut modernaste och effektivaste fabrikerna på marknaden, för att kunna erbjuda de bästa priserna och högsta kvalitet. Denna strategi har gjort Markisol till världsledande inom fönstersolskydd och fönsterdekoration.

Idag

Kontakta oss

Är du en grossist, återförsäljare eller liknande som letar efter nya affärsmöjligheter inom solavskärmningsbranschen?
Kontakta oss gärna, vi söker ständigt efter nya partners.